Website gesloten
0
0
Winkelwagen
€ 0,00

Over Ons

Gaaf! Glas!
Het begon allemaal in 2007: Ik (Francis Westerhof) kwam in aanraking met glaskunst en was zo enthousiast over de veelzijdigheid van dit mooie materiaal dat ik mij er verder in ben gaan verdiepen. Vooral de techniek genaamd “glasfusing” en de schitterende effecten die je hiermee kan bereiken vind ik interessant. Glasfusing is nog steeds mijn meest gebruikte techniek die ik gebruik voor vrijwel al mijn sieraden, accessoires en glazen objecten.

Glasfusing techniek
Glasfusing ook wel genoemd gefused glas of gesmolten glas- en smeltend glas-techniek - is een techniek die in de glaskunst wordt gebruikt waarbij stukjes of repen glas samengevoegd worden door ze gedeeltelijk te versmelten. Glasfusing biedt de mogelijkheid om de verschillende kleuren van glasdelen met elkaar te laten vervloeien of te vermengen. Afhankelijk van de temperatuur die behaald wordt zal het glas fullfusen of tackfusen. Full fusen is als het glas helemaal vloeibaar wordt en in elkaar overloopt. Tackfusen is wanneer het glas niet overal helemaal vloeibaar wordt waardoor er nog randen en relief in het glas overblijven. De verhitting vindt plaats in een speciale glasoven. Verschillende glasdelen worden op elkaar gelegd en worden verhit tot temperaturen tot wel ruim 900 graden (afhankelijk van het resultaat dat bereikt moet worden). Dit stookproces verloopt computergestuurd en hierbij doorloopt de oven een specifiek stookprogramma waarbij in stappen het glas wordt verwarmd en weer langzaam wordt afgekoeld. Voor elk soort object of techniek worden verschillende stookprogramma’s gebruikt. Dit is afhankelijk van het effect wat men wil bereiken en de grootte van het object dat gesmolten dient te worden. Voor de meeste ovens is speciaal krachtstroom nodig om tot zulke hoge temperaturen te komen.

Bij het glasfusen moet er op gelet worden dat er alleen speciaal fusible glas wordt gebruikt. Verschillend glas met diverse uitzettingscoëfficiënten kan niet samengesmolten worden. Indien dit gebeurd zal het gecreëerde object tijdens het afkoelen breken of daarna. Na afkoeling kunnen er bovendien alsnog scheuren in het versmolten glas springen bij grote temperatuursschommelingen. Het is erg belangrijk dat het glas helemaal tot kamertemperatuur is afgekoeld voordat het verder verwerkt wordt.

Mijn favoriete glas
Het glas dat ik het liefste gebruik is: Dichroïde glas, Moretti glas en Italiaanse millefiori glas.
* Dichroide glas is behandeld met verschillende metaaloxiden. De naam komt van een Grieks woord voor twee kleuren. Om dichroïde glas te maken wordt het glas besproeid met micro-lagen van metalen, meestal met inbegrip van titaan, chroom, goud, zirkonium en aluminium. Dit proces creëert een prachtige structuur op het glas, waardoor het licht wordt gebroken. Elk stuk dichroïde glas heeft ten minste drie kleuren: de kleur die weerkaatst op het glas, de kleur van het glas, en een tweede kleur gebroken dat gezien kan worden in een hoek van 45 graden. Het proces vereist speciale apparatuur en kan vrij duur zijn om te produceren daarom is dit zo kostbaar glas. Dichroide glas is er in twee soorten. Dichroide op helder en dichroïde op zwart glas. Afhankelijk van welke soort je gebruikt is het effect anders op de ondergrond. Het is bij heldere hangers belangrijk om de hanger op de huid te zien want dan zijn ze nog weer anders (donkerder) dan op een witte achtergrond. Dichroide glas wordt gebruikt in mijn Luxe glashangers.
* Moretti en Millefiori glas. Vaak wordt dit glas Murano glas genoemd, vernoemd naar het eiland Murano waar het wordt gemaakt. Al voor de Tweede Wereldoorlog was de Effetre fabriek op Murano al bekend om zijn Moretti glas. Het glas met de vele mooie kleuren. Moretti is "zachtglas" dat verkrijgbaar is in opale en transparante kleuren. Millefiori zijn de kleine glazen bloemetjes. Dit is Italiaans voor “duizend bloemen” maar er worden ook andere vormen gemaakt dan alleen bloemen. Zoals cirkels, hartjes, letters en hier komen continu nieuwe vormen bij. Ook als ik nieuwe millefiori inkoop dan is het altijd weer een verassing welke kleuren ze nou weer hebben gemaakt. Er zijn verschillende maten millefiori van 3 mm tot 3 centimeter. 

In de toekomst
Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met de glasfusing techniek ben ik begonnen met het vervaardigen van sieraden, waaronder de glazen hangers voor aan een ketting. Na verloop van tijd ik de techniek steeds beter beheerste ben ik me ook bezig gaan houden met het maken van grotere objecten en kwam er ook een grotere glasoven. Naast sieraden maak ik nu ook glazen creaties zoals boekenleggers, raamhangers en broches, maar ook grotere werken zoals schalen of grotere objecten ter decoratie van raam of wand. De mogelijkheden met glas zijn eindeloos en daarom komen er telkens weer prachtige nieuwe glazen kunstwerken bij!

GaafGlas.nl

Over ons

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec.

Beoordeling

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec.

Inschrijven voor de nieuwsbrief




Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief btw

Powered by CCV Shop software webshop

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies

Copyright © 2008-2022 Westerhof Bijoux & Gifts. Alle rechten voorbehouden.