voor 23 uur besteld = volgende werkdag verstuurd! /// Vanaf 25,- GRATIS briefpost verzending! /// Glaskunst uit eigen atelier!
0
0
Winkelwagen
€ 0,00
Nationaal Glasmuseum Leerdam Nationaal Glasmuseum & Glasblazerij Leerdam
Wil je bijzondere glaskunst zien? Ga zeker een dagje naar Leerdam!
Afgelopen woensdag 5 juni 2019 hebben we een bezoek gebracht aan het Nationaal glasmuseum en de glasblazerij van Leerdam! Wat een fantastische inspirerende dag!
Van mooie glazen ontbijtborden, kristallen glazen met sierlijke gravures, glaskunst in de tuin of mondgeblazen vazen. Glas in de meest uiteenlopende vormen en kleuren kan je hier bezichtigen. Een echte aanrader! 

Glas als vanzelfsprekend in dagelijks bestaan


Schatkamer aan glas!
Het Nationaal Glasmuseum Leerdam bestaat uit twee aparte locaties, het museum en de glasblazerij, die op loopafstand van elkaar liggen.
Wij zijn de dag begonnen met een bezoek aan het glasmuseum. Het nationaal museum bezit een schatkamer aan glas in de breedste zin van het woord. Het museum bestaat uit twee villa's die verbonden zijn met 4 loopbruggen. Naast de collectie glaskunst in de villa's exposeert het museum ook een gigantische collectie aan glaswerken op de loopbruggen. Het museum heeft geen depot, maar alles is uitgestald in tientallen meters aan vitrinekasten. 

Glazen vitrines vol glaswerk in glasmuseum leerdam  Glazen oranjevaasjes uitgebracht door Royal Crystal Leerdam
Glaskunst in alle vormen en maten in glasmuseum leerdam  Glaskunst objecten in glasmuseum leerdam  Bodemvondsten van glas in glasmuseum leerdam
De bekende Oranjevaasjes zijn hier ook allemaal te bezichtigen. Deze worden sinds 1927 uitgebracht door Royal Leerdam Crystal bij belangrijke gebeurtenissen binnen de Koninklijke familie of landsbelang.
Van moderne glazen beelden tot bodemvondsten van glas vind je hier. Echt alles wat maar met glas te maken heeft is er te zien. De gehele vaste collectie van het museum dateert van de 20ste en 21ste eeuw. De tijdelijke tentoonstellingen zijn veelal over historisch glas, hedendaagse kunst en design.


Glaskunstenaar Copier
Er is ook een loopbrug over Andries Dirk Copier. Voor sommigen zal de naam Copier niet zoveel zeggen, maar als je hier langs de vitrinekasten loopt dan herken je heel veel glaswerk van vroeger. Tegenwoordig weer geliefd en veel verkocht onder de naam "retro" glaswerk of "vintage" glas. A. D. Copier is toonaangevend geweest in de glaskunst wereld en heeft zijn hele leven eraan gewijd. Hier is allerlei glas te zien van gebruiksglas zoals borden en puddingvormen tot de unieke mondgeblazen kunstobjecten uit de Unica serie.
Andries Dirk Copier glaskunstenaar glasmuseum leerdam  Vitrinekasten met glas van Copier glasmuseum leerdam 
Glazen bakvormen van glas kunstenaar Copier  glaskunst object vaas copier museum leerdam
  
  
Tijdelijke tentoonstelling 
Momenteel is er naast de "vaste collectie" ook een tentoonstelling genaamd "Glas In Zicht" een expositie over Glas In Architectuur, vanaf 1850 tot heden. De tentoonstelling is van 19 april t/m 3 nov. 2019 in het museum te bezichtigen. De tentoonstelling laat "alledaags" decoratief glas in kozijnen en deuren zien, maar ook "bouwglas" in Nederland vanaf ca. 1850 zoals de glazen bouwstenen van Jetze Jansen en de glazen dakpannen uit de glasfabriek Bouvy. Vooral de toepassingen van glas in lood en glas in beton waren erg indrukwekkend om te zien!

Glas in lood en glas in beton museum leerdam  Glazen dakpannen en dakpannen met zonnecellen  Triplum gesmolten glas techniek museum leerdam

Museumtuin
Het museum heeft ook een speciaal aangelegde tuin waarin diverse kunstvormen met glas zijn tentoongesteld. Er waren bijzondere glazen steenvormige objecten te zien, maar ook grote ramen waaronder een levensgroot glas in lood raam en vele andere uitzonderlijke glazen objecten. De tuin laat zien dat glaskunst niet alleen voor binnenshuis is, maar ook fantastisch is op een mooie plek in de tuin. Juist buitenshuis zie je in het glas de prachtige kleuren en de bijzondere spelingen met het licht! De glazen muurbloemen zijn voor mij favoriet met de vrolijke kleuren en prachtige uiteenlopende vormen.
Muurbloemen van glas glaskunst voor de tuin  Glazen stenen decoratieve steenvormige objecten van glas
Glaskunst in de tuin Bernard heesen   
  
Glasblazerij
Vanaf het glasmuseum is het een klein stukje (ca. 1 km) lopen naar de glasblazerij. Hier kun je plaats nemen op de tribune en genieten van het spektakel van het glasblazen. Er zijn hier altijd glasblazers aan het werk en je ziet hier precies hoe een mooie vaas of ander glazen item wordt gemaakt. Je krijgt uitleg en informatie over alles wat te maken heeft met het glasblazen. De ambacht van het glasblazen is indrukwekkend om te zien en geeft je een goed beeld van het vakmanschap dat nodig is om met glas te kunnen werken. 
Glasblazen in glasblazerij leerdam  Glazen bellen glasblazerij leerdam kleur bepalen

  
Museumwinkel
Zowel bij de glasblazerij als bij het glasmuseum is een museumwinkel waar je de meest bijzondere glaskunst kan aanschaffen die wordt gemaakt in de glasblazerij.
Let op! Het is héél verleidelijk om hier een uniek glazen kunstwerk aan te schaffen! Er is voor elk stijl en budget wel iets moois te vinden! Ook deze prachtige glazen bellen van glaskunstenaar Marinke van Zandwijk waren te zien. Ik vind dat ze net lijken op trosjes met ballonnen. Ze zijn zo ontzettend gaaf! Gelukkig waren ze ook te koop...laugh

Glazen bellen mondgeblazen door glaskunstenaar Marinke van ZandwijkMuseumwinkel bij de glasblazerij leerdam

Wil je al dit moois ook een keer met eigen ogen bewonderen? Ga zeker een keer naar het Nationaal Museum LeerdamGeopend van dinsdag t/m zondag.
De museumwinkels zijn vrij toegankelijk.


Ben je er al eens geweest? Hoe was jouw ervaring en wat vond je mooi om te zien? 
      07-06-2019 10:42     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Gaaf!Glas!

Heldere kleuren, fantastische lichtdoorlaatbaarheid en gloed, weerbestendig, duurzaam, veelzijdig, maar vooral de fraaie uitstraling van Glas.....Gaaf!Glas! 

Onze passie voor glas is terug te zien in kleine glaskunst sieraden tot grote glazen design schalen

Unieke glasfusing uit eigen atelier! 

Persoonlijke Service

>  Voor 23 uur besteld = volgende werkdag verstuurd
>  GRATIS briefpost vanaf €25,- 
    GRATIS pakketpost vanaf €75,-
>  Glaskunst uit eigen atelier
>  Persoonlijke service
>  Uniek & Betaalbaar
14 dagen niet goed? Geld terug!

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief btw

Powered by CCV Shop software webshop

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.

Copyright © 2008-2021 Westerhof Bijoux & Gifts. Alle rechten voorbehouden.